Overvægt i teenagertiden

soevn

At være overvægtig i sine teenageår kan have mange konsekvenser. Vægten er faktisk ikke den værste.
Især i teenageårene betyder det nemlig noget hvordan man ser ud, og at være overvægtig kan føre til problemer i skolen, manglende lyst til at være social og meget mere.
Det værste er dog at de kilo der kommer på i teenageårene kan få store konsekvenser for sundheden langt ind i voksenlivet også.

Hvorfor bliver teenagere overvægtige?

Overvægt i teenagealderen kan skyldes mange ting, men en stor del af det har noget med kosten at gøre, men også motion og god søvn spiller en stor rolle. Ofte er det ikke nok med en kostændring alene.
I teenagetiden sker der meget med hormonerne, og ofte får teenageren brug for mere søvn, og er samtidig ofte mere uoplagt og stillesiddende i de vågne timer. Hele kroppen er faktisk under ombygning i teenageårene.
Samtidig er det også her at mange får en hang til chips, cola og slik, men set i lyset af at kroppen er i gang med et af livets største ombygninger, så giver ovennævnte ikke ret meget godt at bygge på.

Støtte fra forældrene

Som teenager er det ikke nemt bare selv at ændre på sine kostvaner og rutiner. Derfor er det rigtig vigtigt med støtte fra forældrene.
En kostomlægning kræver en del overskud, og det er meget nemmere hvis man gør det sammen med nogen. Resten af familien tager sikkert heller ikke skade af at lære at spise sundere uanset om der er overvægt eller ej.
Men det er som sagt ikke kun kosten som teenageren har brug for hjælp til. Det kan også være regler og rammer for søvn, hvile og motion.
Find en sportsgren der er sjov og tag evt. afsted sammen, og lav aftaler omkring skærmtid og sengetid.

chips

Få hjælp udefra

Det kan være svært at ændre alting alene, og forholdet mellem forældre og teenagere kan også være anspændt i perioder, især hvis der så skal laves nye regler og ændringer.
Derfor kan det være en god støtte at få hjælp udefra, både til kostomlægningen men også til hvordan I sammen kan lave en ny og sundere hverdag.
Det kan både være hjælp fra en diætist, kostvejleder, en familierådgiver eller måske en psykolog.
Det er nemlig heller ikke altid nemt som forældre at se hvordan man bedst hjælper sin teenager, og evt. hvor i processen det er gået galt.
Af og til er det kun meget små justeringer der skal til, og så er der jo ikke grund til at bruge en masse kræfter på at afprøve alverdens ting der alligevel ikke kommer til at virke.

Gode vaner holder ved

Det gode ved at arbejde med et vægttab, en kostomlægning og en sundere livsstil med din teenager, er at du er med til at etablere nogle sunde vaner som med stor sandsynlighed varer ved. Undersøgelser viser nemlig at det vi lærer som børn også holder ved i voksenlivet, og der er da ikke noget mere tilfredsstillende end at sende sin teenager ind i voksenlivet med gode og sunde kostvaner.

Læs mere på https://luunasommer.dk/blog/cellemad/.